Adyen for Platforms — del 1 af 4

Kontrol over håndtering af pengestrømme og overholdelse af regler

I denne vejledning lærer i:

Fordelene ved at håndtere betalinger selv

Hvordan I definerer jeres finansielle strømme

Tips til at være på forkant med reglerne

Hvad I skal kigge efter hos en betalingsudbyder

Platforme bliver mere avancerede og det samme gør betalinger

Meget har ændret sig siden markedspladsernes begyndelse, hvor virksomheder som Amazon og eBay gjorde det normalt at handle online. Årtier senere er markedspladser ikke den eneste konstellation af platformsvirksomheder, der udfordrer status quo. 


Software as a Service (SaaS) og on-demand-platforme udløser overraskende efterspørgsel hos forbrugere, og eksperter forudsiger, at digitale økosystemer kan udgøre mere end 30 % af den globale virksomhedsomsætning i 2025.


Nogle af disse platforme afslører helt nye arbejdsformer (som dem, der bygges til passions-, dele- og opgaveøkonomierne), mens andre transformerer traditionelle brancher (såsom tech indenfor forsinkringsmodeller, databeskyttelse og serviceudbydere). Og selvom de alle er unikke, deler de lignende udfordringer, når det gælder deres betalinger: kompleksitet, kontrol og globalt omfang.


Alt for ofte kan ufleksible betalingssystemer være en hindring for vækst. Hvis jeres platformsvirksomhed oplever nogle af følgende udfordringer, så er vores serie i fire dele om platformsbetalinger noget for jer. 

7 tegn på, at det er tid til at opgradere platformens betalingsopsætning

Det tager lang tid at tilføje nye betalingsinnovationer (såsom digitale tegnebøger) eller at gå live på nye markeder.

I får ikke stordriftsfordele, når det gælder omkostninger til betalingsbehandling, eller forbedringer (såsom tilføjelse af POS) er forbundet med dyre projektomkostninger.

Det er svært og tidskrævende at udføre simple opgaver som kundereturneringer eller at se, hvorfor en transaktion blev afvist på grund af risiko.

I oplever flere forladte indkøbskurve på betalingsskærmen i visse geografiske eller demografiske områder på grund af en blanding af ikke-lokale kasser eller betalingsmetoder.

I bruger flere forskellige systemer til risikohåndtering, rapportering og onboarding af brugere, som kræver meget vedligeholdelsestid.

I har komplekse kontrakter og leverandøropsætninger på tværs af forskellige regioner, der skal at administreres.

I kan ikke svare på brugernes anmodninger, f.eks. muligheden for at sælge i butikken på POS-enheder eller købe online og returnere i butikken (BOPIS).

Lock icon

Lås op for indholdet

Se hele vejledningen til Adyen for Platforms

Fordelene ved at håndtere betalinger selv

Som enhver markedsplads i det virkelige liv er platforme i sidste ende stedet, hvor selve handlen foregår. Varer og tjenester handles mellem brugere (sælgere, tjenesteudbydere, kurerer, chauffører, værter) og kunder (købere, kunder, passagerer, gæster) gennem jeres platform. Penge strømmer på tværs af alle parter, hvilket betyder, at hastighed og nøjagtighed af finansiering er vigtige markører for platformens sundhed.

Se for eksempel Zenoti. SaaS-platformen hjælper ejere af spaer, medicinske spaer og saloner med alle aspekter af deres virksomheder, herunder at forbedre gæsteoplevelsen med berøringsfri booking, check-in og betaling.

Med mere end 12.000 spa-gæster i 50 lande er muligheden for at bringe salgsmidler til hver butik rettidigt en måde, hvorpå Zenoti fortsætter med at tiltrække flere spaer til deres platform. Da de har fleksibiliteten til at designe en række forskellige finansielle strømme (såsom indløsning af gavekort købt i butik A og indløst i butik B), har de bedre kontrol over deres kundeoplevelse. Den rigtige betalingsopsætning er kernen i disse pengestrømme.

Se, hvordan I bedst håndterer pengestrømme i jeres platformsvirksomhed i to simple trin.

Definer virksomhedens finansielle pengestrømme

Penge bevæger sig konstant gennem virksomhedens platform. Optimering af disse strømme kan betyde en enorm forøgelse af effektiviteten for alle involverede. Resultatet? Gladere brugere på jeres platform – og gladere kunder.

Lad os f.eks. sige, at jeres markedsplads er for sportssko-elskere. I vil styrke jeres brugere med kampagner, der er nemme at køre på de store helligdage. Men fordi betalingerne er outsourcet, kan det tage flere dage at afstemme en betaling med en kampagnekode til jeres sælgere – dét betyder normalt massive forsinkelser på gennemførelse af ordrer. Det er ikke en god oplevelse, selv for den mest tålmodige fan.

For at levere de problemfrie oplevelser, der får kunderne til at vende tilbage (og derved holde fast på jeres brugere), skal du gøre jer klart, hvad I ønsker for jeres virksomhed i forhold til to kategorier: pengetildelinger og pengeoverførsler.

Pengetildelinger
Sådan bør I beregne og fratrække midler i pengestrømmen (f.eks. for gebyrer eller provision).

Pengeoverførsler
Sådan bør I flytte saldoer på jeres platform (f.eks. for kreditter, refunderinger og kampagner).

Opdeling af midler med tildelinger

Når en del af et salg, I behandler for jeres brugere, er opdelt mellem to eller flere parter, involverer det normalt tre handlinger: Beregning af opdelingen, enten som et fast beløb eller en procentdel af salgsprisen, tildeling af udbetalingerne til flere forskellige konti på platformen i realtid og rapportering og sporing af denne finansielle hændelse.

Beregning af opdelingen

Tildeling af udbetalingerne

Rapportering og sporing

Ved at bruge API'er kan I tilpasse jeres pengetildelinger, så de udfører opdelinger automatisk. Dette giver jer mulighed for at oprette tildelinger såsom:

At trække en succesprovision 

En kunde køber et par sneakers til 500 kr. En provision på 50 kr. (10 %) går til jeres platform, og 450 kr. til brugeren. Alle midler dirigeres til brugerens og jeres platforms bankkonti.

At trække et servicegebyr og -provision

En kunde bestiller en levering af donuts på 500 kr. Et gebyr på 50 kr. går til jeres platform, som udbetales til jeres bankkonto, et gebyr på 50 kr. går til chaufføren, og 400 kr. går til donut-butikken, som udbetales til dens bankkonto.

At modtage en donation

En kunde bruger 500 kr. og tilføjer enten en ekstra donation ved kassen, eller en del af salgsprisen doneres til den velgørenhedsorganisation, der støttes af jeres platform. Midlerne udbetales direkte til velgørenhedsorganisationens og brugerens konti.


Flyt penge vha. pengeoverførsler

Der er mange fordele ved at beholde brugerne på jeres platform, og derfor er pengeoverførsler populære. Pengene, der flyttes, kan enten være fra jeres platform til jeres brugere eller mellem brugerne, der så som kunder kan bruge midlerne på jeres platform. 

Oprindeligt var pengeoverførsler designet til at flytte månedlige gebyrer fra brugernes konti til platformens konto. I dag er der mange andre kreative anvendelser:

En salgsfremmende kredit, der gives til en bruger, til at benytte på platformen

Denne metode er ofte brugt ved tilmeldinger. Beløbet trækkes fra platformens administratorkonto og krediteres brugerens konto på platformen for at skabe større incitament.

En refundering skal foretages af platformsadministratoren

Midler fra brugerens konto fratrækkes og krediteres kundens konto. Bemærk: Nogle platforme har en minimumssaldo for konti for at undgå negative saldoer ved refunderinger.

To brugere på platformen har gennemført en handel med hinanden

Salgsbeløbet overføres fra brugeren til køberen som en kredit på vedkommendes konto. Dette er en fantastisk måde at få brugerne til at vende tilbage til jeres platform både som sælgere og købere.

Der opkræves et månedligt gebyr fra brugerne

Dette beregnes, trækkes fra brugernes konti og overføres til platformens administratorkonto med regelmæssige intervaller (f.eks. månedligt). Tip: I kan automatisere pengeoverførsler som denne med Adyen.

Skab jeres ønskede betalingsoplevelse hele vejen igennem med Adyen for Platforms og vores API'er, der er udviklet til virksomheder.

Læs mere

Tjekliste for finansielle strømme

At arbejde med den rigtige betalingsudbyder gør det nemmere at vælge finansielle strømme til jeres platform, men I skal stadig kende jeres virksomheds behov. Når I har jeres finansielle strømme i tankerne, er det tid til at sætte dem i aktion. 
Følgende tjekliste kan hjælpe.

Beslut, hvad I vil automatisere og med hvilken hyppighed, og tilpas det de regioner og tidszoner, I driver forretning i.
Opsæt en eksperimentel ramme for kampagner og rabatter for at se, hvad der får brugerne til at vende tilbage.
Kontekstualiser jeres platformsvirksomhed. For eksempel påtog mange brands sig donationsindsamlinger til fordel for globale mærkesager i 2020, og det er nu ved at blive standardpraksis.
Sæt priserne rigtigt med et fleksibelt system, der tester prisfølsomhed såvel som nye prisstrukturer hurtigt.

Vær på forkant med reglerne

Dengang transaktioner for det meste skete ansigt til ansigt, var det nemt nok at vide, hvem I handlede med, og at reducere svindel. Alt, hvad I havde brug for, var et ultraviolet lys ved siden af kasseapparatet til at tjekke store sedler.

I dag gør et betalingslandskab i konstant udvikling risiko til en konstant trussel. Som en reaktion på dette er graden af betalingsregulering steget dramatisk i løbet af de sidste to årtier og er forbundet med mange aspekter for at hjælpe med at beskytte forbrugere og virksomheder. Disse omfatter onlinesikkerhed, skattemæssige afgørelser truffet i forskellige regioner og endda muligheden for at stoppe utilsigtet finansiering af terrorisme.

Overholdelse af reglerne kan hjælpe jeres platform med at være beskyttet mod risiko og erstatningsansvar. Uanset hvilken tilgang I vælger – om I beholder pengene på jeres platform eller fjerner dem via udbetalinger – er disse transaktioner altid underlagt strengere regulering. Det er også vigtigt at bemærke, at fra et reguleringssynspunkt kan besiddelse af midler skubbe dig ind i området for finansielle tjenesteydelser, hvilket de fleste platforme ikke ønsker at gøre til kernen i deres forretning.

“eBays globale markedsplads opererer på over 190 markeder. Adyen tilfører partnerskabet et bredt globalt fodaftryk med en fleksibel og skalerbar teknologiplatform."

Alyssa Cutright ・ VP of Global Payments, eBay

Eksempler på obligatoriske regler:

Sanktionslister

Disse lister over enkeltpersoner udstedes af regeringer verden over i et forsøg på at bekæmpe økonomisk kriminalitet og ulovlig aktivitet. Deres formål, der konstant ændrer sig, er at begrænse eller forbyde handel fra kendte mål. Jeres platform må ikke tillade salg eller udbetalinger til mål på denne liste, og I kan idømmes bøder/retsforfølges, hvis I gør det.

Bekæmpelse af hvidvaskning af penge (AML)

Hvidvaskning af penge er den ulovlige proces, hvorigennem man skjuler oprindelsen af penge, som er anskaffet på ulovlig vis, ved at sende dem gennem en kompleks sekvens af bankoverførsler eller kommercielle transaktioner. Det overordnede system i denne proces returnerer de "rene" penge til hvidvaskeren på en obskur og indirekte måde.

Kend din kunde (KYC)

KYC er processen med at identificere og verificere jeres kunders identiteter. Dette er påkrævet ifølge betalingsindustriens regulativer som en forudsætning for at tillade enkeltpersoner eller virksomheder at modtage udbetalinger.

PSD2-direktivet: Stærk kundegodkendelse

Dette direktiv er obligatorisk for europæiske transaktioner og sikrer et højere sikkerhedsniveau for kunder, når de foretager køb online. 

Vær på forkant med nye regler, og udvid nemt til nye regioner med Adyen for Platforms.

Udforsk vores dokumenter

Tjekliste for reguleringsegenskaber

Den nemmeste måde at håndtere reglerne for jeres platform på er at finde den rigtige udbyder af betalingstjenester (PSP), som kan gøre det for jer – én der har licenserne og ressourcerne til at automatisere denne proces. For eksempel Adyen for Platforms, der fletter disse egenskaber direkte sammen med vores løsning.

Her er, hvad I skal kigge efter, når I vurderer en udbyder.

Licensudstedelse
Tilbyder de kortindløsning, licens til elektroniske overførsler, banklicens og kortudstedelse? Er 3DS2 indbygget i deres løsning? Overholder de PCI? Har de en tilknytning til branchestyrende grupper som EMVco?
Opsæt en eksperimentel ramme for kampagner og rabatter for at se, hvad der får brugerne til at vende tilbage.
Indbygget KYC-database
Hjælper de jer med at fuldføre dette trin automatisk ved onboarding af nye brugere? Hvordan opdateres og vedligeholdes deres KYC-database?
Indbyggede sanktionslister
Er de opført efter land, og bliver de opdateret regelmæssigt?
Bevist effektivitet
Kan de bekræfte ekspertise på tværs af centrale betalingsdirektiver såsom PSD2? Hvor hurtigt reagerer de mht. implementering af teknologi til ny regulering?
Dækning
Hvilke markeder opererer de i, og har de lokale kontorer på stedet? Dette muliggør bedre kontakt med centrale myndigheder og regeringsgrupper.

Sådan gør du betalinger til kernen i din platformsvirksomhed

En guide til at kontrollere oplevelsen hele vejen igennem

Del 1

Håndtering af pengestrøm med kontrol og overholdelse af reglerne

Førende platforme og markedspladser som eBay, Wix, GoFundMe og SeatGeek bruger Adyen til at acceptere betalinger på tværs af kanaler i stort omfang og forblive konkurrencedygtige, mens de bevæger sig ind i nye markeder og regioner. For at lære mere om, hvordan vores globale platform kan hjælpe din virksomhed med at tilbyde en førsteklasses betalingsløsning, kan du se Adyen for Platforms eller kontakte vores team.

Are you looking for test card numbers?

Would you like to contact support?